Jak, čím a kolikrát mačkat?

 

Čím?

  • Prsty – pokud budete mačkat prsty, pak si co nejvíce ostříhejte nehty. Prsty jsou velmi citlivé a vnímavé.
  • Pomůckami – pokud se nechcete vzdát svých nehtů, pak lze použít například zavřenou propisku nebo  rukojeť dřevěné vařečky (ideální je se zakulaceným koncem). Tento způsob není tak citlivý jako u prstů, ale lepší než nic.

Jak?

Nejlépe se mačká palcem, ale některé plošky zase mačkám ostatními prsty. Ideální je, když máte protitlak z ostatních prstů. Tím máte větší sílu a neunavíte si mačkající prst tak brzy.

Když je nějaký orgán v zánětu či je dost bolestivý, používám HLAZENÍ. Bříškem palce hladím příslušnou reflexní plošku na noze. Chvilkami malinko přitlačím, ale nic, co by nešlo  vydržet.

Pokud do orgánu potřebuji poslat více energie, mačkám špičkou palce – STIMULAČNĚ – palec jde kolmo na mačkanou plošku.  Zatlačte palcem na bod a asi 2 sekundy vydržte. Pak přítlak uvolněte, ale neodtahujte palec od mačkaného bodu. Vydržte také asi 2 sekundy a pak zase přitlačte. Při tomto způsobu mačkání se nebojte přitlačit. Chybou je mačkat šikmo. Není to totiž tak účinné a mačkáte tak větší plochu než při kolmém mačkání. Prostě hůř zacílíte na příslušnou plošku.

Ještě jeden způsob mačkání používám. Je to takový speciální hmat u horních lymfatických uzlin. Lymfatické uzliny jsou mezi prsty. Přesněji řečeno na „plovacích blánách“. Vím, že blány nemáme, ale představte si, že ano. Tak palcem a ukazováčkem je vyštipujte směrem vzhůru. Tento hmat můžete dělat i na rukách po cestě do práce, při čtení, při poradách, v kině,… no prostě kdekoli.

Kolikrát?

Některé plošky můžete mačkat v podstatě neomezeně – jak vám to dovolí stav nohy a stav mačkajícího prstu. Např. oko, ucho, mandle,…

Jiné plošky (např. játra, ledviny, štítná žláza,…) naopak nesmíte mačkat neomezeně. Platí zde, že mačkáme několikrát denně  +- 20 zmáčknutí. Je to proto, že bychom mohli příslušný orgán „nadopovat“ energií a organismus by na to zareagoval velkou nevolností. Jedná se především o životně důležité orgány a ty přece nechceme proti sobě rozdráždit. :-)) Stačí je vícekrát denně trochu pošťouchnout. Jen trochu jim pomoct. Ony jsou velmi šikovné a se zbytkem si poradí.

Šárka